Türk edebiyatının önemli isimlerinden Abdurrahim Karakoç, aramızdan ayrılışının ardından Ankara’da düzenlenen bir anma programıyla yad edildi. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ile Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin ortaklaşa organize ettiği etkinliğe, edebiyat çevreleri ve siyasi isimler ilgi gösterdi.
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin 100. Yıl Kültür Merkezi’ne ev sahipliği yapan program, 7 Haziran 2012 tarihinde vefat eden Abdurrahim Karakoç’u anmak amacıyla tertip edildi. Salondaki katılımcılar, anma töreninin başında İstiklal Marşı’nı birlikte okudu.
HÜSEYİN YAYMAN’DAN KARAKOÇ’A VEFA MESAJI
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Yayman, programda söz alarak Karakoç’un Anadolu insanını derinden etkileyen şiirlerinin altını çizdi. Yayman konuşmasında, “Abdurrahim Karakoç, örnek kişiliğiyle, duruşuyla ve türkülerindeki duyarlılığıyla takdir edilen öncü bir insandı" dedi. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın da Karakoç’u ‘müstesna bir şahsiyet ve müstesna bir görev insanı’ olarak tanımladığını vurgulayan Yayman, “En çok bilinen eseri ‘Mihriban’ şiiridir. Lambada titreyen ışığı görmek, onun ruhumuzun soğuk zamanlarını yansıtıyor. Abdurrahim Karakoç, Türk milletinin ruhunu besleyen isimlerdendir. Daha fazla anılmalı ve okunmalı” ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI YALÇIN TOPÇU’DAN ANMA
Programda bir diğer konuşmacı olarak Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Karakoç’u rahmetle anarak, “Abdurrahim Karakoç hem hakkın hem de halkın savunucusuydu. Doğruyu söylemekten çekinmeyen bir şair ve yazar olarak, eserlerinde medeniyetimizin bütün izlerini taşıdı” dedi.
“ŞAİRLERİN REHBERLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Naci Bostancı, kürsüde yaptığı konuşmada, şairlerin toplum için değerinin altını çizdi. Bostancı, “Şairlerden bahsetmek kolay değil, onlar bizim ulaşmak istediğimiz dünyalara sesleniyorlar. Şairler can alıcı ifadeleriyle insanlara yol gösteriyor” dedi. Bostancı, gençlik yıllarında Karakoç ile birçok defa buluştuğunu da hatırlatarak, kendisini rahmetle andı.
TÜRKSOY’DAN TÜRK DÜNYASI VURGUSU
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Karakoç’un Türk edebiyatındaki ayrıcalıklı yerinden bahsetti. Yusuf, “Abdurrahim Karakoç sıra dışı bir kişilikti, kalemiyle her zaman büyük bir şair olarak anılacak. Türk dünyasının bu değeri yakından tanıması ve daha çok sahiplenmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
OĞLUNDAN BABASINA DUYGUSAL SATIRLAR
Merhum şairin oğlu, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Enderhan Karakoç ise, babası hakkında konuşmanın kendisi için kolay olmadığını belirtti. “Abdurrahim Karakoç’u anlamak için şiirlerine yürekten bakmak gerekir. Sadece şiir değil, nesir de yazması onu halkın sesi haline getirdi. Hiçbir zaman yılmadı, fikirlerinden ödün vermedi. Davasını ‘Türk İslam’ adını oğluna, şiirini ‘Mihriban’ ismini kızına vererek yaşattı. Yazdıklarının temelinde doğruluk, cesaret ve samimiyet vardı; her zaman halkına yakın durdu” şeklinde konuştu.
TÜRK HALK MÜZİĞİYLE YAD EDİLDİ
Etkinliğin sonunda Türk halk müziği sanatçısı Bayram Bilge Tokel, Abdurrahim Karakoç’un sözlerini yazdığı türkülerden seçkiler sundu. Anadolu ezgileriyle birleşen Karakoç’un dizeleri, dinleyicilere duygulu anlar yaşattı.
AİLESİNDEN TAM KATILIM
Anma programına merhum şairin çocukları Türk İslam Karakoç ve Mihriban Karakoç’un da iştirak etmesi, törene katılanlara ayrı bir anlam kattı.