Ankara

Ankara'da tarihi buluşma! 1944 Kırım Tatar Sürgünü anıldı

Ankara, 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nün üzerinden geçen 81 yılın ardından iki anlamlı etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda (YTB), hem “Kırım Tatar Sürgünü’nün 81. Yıl Anma Programı” hem de “10. Kırım Tatar Gençlik Kurultayı” gerçekleştirildi. Bu özel programa, YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Derneği Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Gençlik Kolu Başkanı Samet Cengiz, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi Profesör Doktor Gayana Yüksel, Ukrayna Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denis Zolotarov ve çok sayıda davetli katılım gösterdi.

Anma etkinliği ve kurultay, saygı duruşuyla başladı. Katılımcılar, ardından İstiklal Marşı, Ukrayna Milli Marşı ve Kırım Tatarları Milli Marşı’nı birlikte okudu. Sürgünde hayatını kaybedenlerin anısına dua edildi. Bu duygusal açılış, topluluğun yaşadığı acıların hala hafızalardaki tazeliğini bir kez daha ortaya koydu.

GEÇMİŞLE GELECEĞİN BULUŞMASI

YTB Başkan Yardımcısı Murat Kazancı, etkinliğin hem geçmişin hem de geleceğin birlikte değerlendirildiği önemli bir buluşma noktası olduğunu vurguladı. Kazancı, YTB olarak karşılaşılan büyük acıların ve çıkarılan derslerin kuşaktan kuşağa aktarılması için çalıştıklarını belirtti. “250 yıldır süren acılar, sadece Ukrayna’da değil, dünyanın başka köşelerinde de Tatarların yüreğinde aynı şekilde hissediliyor ve hep hatırlanıyor.” dedi.

TÜRKİYE'NİN YANINDA DURUŞUNU VURGULADI

Kazancı konuşmasında, Rusya’nın Kırım’daki yasa dışı ilhakına Türkiye’nin kesinlikle karşı çıktığını ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan desteğin sürdüğünü belirtti. Türkiye’nin, bölgeye barışı getirmek için sürekli çaba gösterdiğinin altını çizdi.

KURULTAY GENÇLERİ BİR ARAYA GETİRİYOR

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mükremin Şahin de söz aldı. Şahin, bu yıl 10’uncu kez düzenlenen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı’nın gençler arasında diyaloğu canlı tutmak ve bağlantıları güçlendirmek amacıyla yapıldığını açıkladı. Kurultayın, Kırım Tatarlarının farklı coğrafyalarda bir araya gelip birlikte yol alabilmeleri için önemli bir platform olduğuna işaret etti.

VARDIĞIMIZ YERDEN GERİ ADIM ATMADIK

Şahin, Kırım Tatarlarının 1944 yılında farklı topraklara sürgün edildiğini hatırlattı. Ancak sürgüne rağmen, Kırım Tatar halkının hiçbir zaman yok olmadığını ve vatana geri dönüş mücadelesinin başladığını söyledi. Programa dünyanın dört bir yanından katılan gençlere hitaben, “Tüm dünyada yaşayan Kırım Tatarları olarak mirasın gerçek sahiplerisiniz.” ifadelerini kullandı ve Türkiye’ye destekleri dolayısıyla teşekkür etti.

ACILARLA YOĞRULAN BİR MİRAS

Kırım Derneği Genel Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Gençlik Kolu Başkanı Samet Cengiz ise, Kırım Tatarlarının hem geçmişinin hem de bugünlerinin baskı, göç, sürgün ve soykırımla dolu olduğunu dile getirdi. Kurultayın kurumsallaşarak uluslararası alanda temsil niteliği kazanmasını hedeflediklerini açıkladı. Konuşmasında, sürgünde yaşamını yitirenlere rahmet dileyen Cengiz, “Sürgünle başlayan bu hikayemiz, umuyorum ki Kırım Tatarlarının özgürlüğüyle taçlanacak.” dedi.