TARIMDA DİJİTALLEŞME VE YENİ TEKNOLOJİLER

Tarım sektöründe dijitalleşmenin önemi her geçen gün artarken, yenilikçi teknolojilere olan ihtiyaç da giderek büyüyor. Bu alandaki gelişmelere katkı sağlamak amacıyla Ankara Üniversitesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından YASUN Takımı kuruldu. Takım, gerçekleştirdiği AR-GE çalışmaları ile sektörde dijitalleşmeyi desteklemeye devam ediyor.

OTONOM TARIM ROBOTU BÖGÜ GELİŞTİRİLDİ

YASUN Takımı, tarım alanında önemli bir yenilik olarak insansız otonom tarım robotu Bögü'yü geliştirdi. Bu robot, görüntü işleme teknolojisini kullanarak yabancı otları ve kültür bitkilerini ayırt edebiliyor. Yalnızca yabancı otlara ilaç püskürterek bitkilere ve toprağa zarar vermeden tarım alanlarının korunmasına katkı sağlıyor.

Ankara Kulübü Derneğinin 100. Yıl Etkinliklerinde tarihi yolculuk
Ankara Kulübü Derneğinin 100. Yıl Etkinliklerinde tarihi yolculuk
İçeriği Görüntüle

DİJİTALLEŞMENİN TARIMA ETKİSİ

Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, akıllı tarım uygulamalarının önemine dikkat çekti. Sensörler, coğrafi bilgi sistemleri ve iklim verilerinin bir arada yönetildiğini belirten Çolak, suyun ve tarım girdilerinin verimli kullanılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Çolak, veri yönetiminin, dijitalleşmenin temel taşlarından biri olduğunu ifade etti.